A Magyar Gárda is részt vett a csíksomlyói búcsún

Képek forrása.

A hívők hatalmas tömege vette birtokába az idén is a csíksomlyói kegyhelyet, az immár 442 éves pünkösdi búcsú hagyományát folytatva. A szombati ünnepi misén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek bejelentette: jövőre, amikor a gyulafehérvári főegyházmegye fennállásának ezredik évfordulóját ünnepli, a búcsúra XVI. Benedek pápát is meghívják. Az idén az ünnepi prédikációt Schönberger Jenő szatmári püspök tartotta.

13450071

A búcsúra Erdély minden vidékéről, Moldvából, Magyarországról és a világ más tájairól is érkeztek zarándokok. Az egyházi és a címeres magyar zászlók mellett sokan árpádsávos lobogókkal vettek részt a szertartáson, amelyen a Magyar Gárda többtucatnyi tagja is jelen volt.

13450073

A hagyományoknak megfelelően az idén is részt vettek a szertartáson a szerzetes- és lovagrendek képviselői, a díszegyenruhás hagyományőrző huszárok, az ugyancsak egyenruhás bányászok, akárcsak az úgynevezett keresztalják (egy-egy egyházközség zarándokcsoportja, amelynek tagjai egy közös kereszt alatt vonulnak).

14050032 Magyarországról a hívek egy részét nosztalgiavonat szállította. Végállomása Gyimesbükk volt, ahova magyar szerelvény utoljára 64 évvel ezelőtt futott be. A Rákóczi-vár romjaihoz és az "ezeréves határhoz" közeli Magyar Államvasutak (MÁV) hajdani legkeletibb őrházát felújították. A zarándokok jelenlétében ünnepélyesen leleplezték Pfaff Ferenc (1851-1913) építészmérnök kétnyelvű emléktábláját, aki a helyi állomás mellett a korabeli Magyarország több vasútállomásának tervezője volt.

Nincsenek megjegyzések: